Таен код сокриен во македонскиот вез?

Secret-code-in-Macedonian-embroidery

Геометријата, боите и естетиката на народниот македонски вез ги маѓепсале сите странски сликари кои ја посетиле Македонија или пак се бореле во своите армии на македонскиот фронт за време на Големата војна 1914-1918. Македонските селани облечени во народни носии е честа тема во нивните слики. Но во еден случај, ваквата испирација отишла во сценарио кое […]