Добар објект за Вашата македонска колекција

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Еве еден совет за секој што сака да започне своја колекција на уметност и фотографии поврзани со Македонија од периодот 1850-1950 година: германска книга објавена во 1915 година со наслов „Bilder vom Mazedonischen Kriegsschauplatze“ (Слики од македонско бојно поле). Книгата е креирана по наредба на германската воена генерална команда и објавена од графичкото друштво  во Минхен. Колекцијата на фотографии е направена од разни воени лица и е собрана и уредена од поручник Лудвиг фон Букерл, а насловната ја илустрирал поручникот Ханс Шмит-Анаберг.

Книгата е вистински времеплов што ве враќа во 1915 година на пазарите и улиците на Скопје (Ушкуб), Велес, Прилеп, Штип, Стоби, Плетвар, Бабуна, Тетово (Калканделен), Битола (Монастир), Охрид, Дојран и сè до Ксанти Грција. Лично ме фасцинантно колку ориентално изгледала Македонија тогаш. Во исто време, интересно е и тоа колку некои работи сè уште изгледаат исти, на пример црквата „Свети Спас“ во Скопје, патот кон Мариово од Плетвар, градската црква од Прилеп и др. Жално е и да се види како многу архитектонски бисери исчезнале во меѓувреме, на пример старите улици во Велес кои биле  поубави од охридските улици. Па дури и жално да се види како луѓето направиле селска чешма со антички римски плочи од Стоби.

Прекрасно е и да се види колку биле блиски луѓето од различни религии и етникуми и колку заедно и си помагале едни на други. На фотографиите гледаме како православниот поп си седи и муабети со Турчин, Албанец Арнаут кој го чува манастирот Трескавец,  сцени од  пазар со луѓе од сите етнички групи, тргуваат  и се дружат.

Книгата е релативно лесна за наоѓање и е релативно евтина. Еве една врска каде што книгата може да се најде:

https://www.abebooks.com/book-search/title/bilder-vom-mazedonischen-kriegsschauplatz/

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp