Уметник и дизајнер од правецот Баухаус. Роден во  Haag am Hausruck , Австрија, починал во  Montecito, Калифорнија, САД. Познат е како творец на прочуениот Санс-Сериф скрипт. Неговите дела можат да се најдат во најпознатите светски музеи, како на пример (Гугенхајм музејот во Њујорк, Музејот на Модерна Уметност (MOMA) во Њујорк, итн…).

Херберт Бауер ја посетува Македонија во 1934тата година, патувајќи од Скопје кон Егејска Македонија, каде што прави серија на цртежи и фотографии.

 

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Gustav Wunderwald (1882-1945) “Авто портрет” масло на платно
Приказни

Вундервалд

          Берлин 24 јуни 1945 година. Поминаа 53 дена од крајот на Битката за Берлин. Руската црвена армија ја порази одбраната

Повеќе »

Следете не