Роден во Авињон, починал во Анжерс. Француски скулптор и дизајнер, претставник на Францускиот  Belle Epoque  стил. Бајол е еден од најпознатите дизајндери на карусел вртелешки. За време на Големата Војна бил во Солун, каде што изработува цртежи и акварели. Аукциската куќа  Neret-Mignet & Tessier  во Париз, го продала цртежот “Џамија во Солун 1917„ на 15ти Октомври 2003 ( објект број 7), како и акварелот “Солун 1919„ во 2006 та година. Два акварела: Девојки од Полог, Македонија 1917 и Девојка од Солун 1917 се во сопственост на авторот на овој лексикон.

Македонски Девојки, Полог и Солун 1917, акварели
Македонски Девојки, Полог и Солун 1917, акварели
Македонски Девојки, Полог и Солун 1917, акварели
Македонски Девојки, Полог и Солун 1917, акварели

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

János Vaszary (Kaposvár, 1867 – Budapest, 1939), Караван со камили Скопје 1916, масло на платно во колекцијата на Националната галерија на Унгарија
Приказни

Камили во Скопје

          14 мај 2019 година. Се разбудив со нова порака од мојот Интернет пребарувач кој трага по „македонска“ уметност. Унгарската аукциска

Повеќе »

Следете не