Арнолдус Јоханес ван Бракел ( 1884 – 1949), Холанѓанец

Роден во Арнем на 27-Април-1923, починал во Амстердам на 8 Јули 1994. Студирал на Ликовната Школа во Арнем во класата на Хендрик Валк. Арнолд ван Бракел ја посетува Македонија во периодор помеѓу 1949-50 година, каде што поминува неколку месеци воглавно во студирање и цртање на Македонските селани и секојдневниот Македонски живот. После овој период се враќа во Амстердам, каде што работи како комерцијален уметник во весникот “Het Parool” и “Alles Mag”. Повеќе информации за овој сликар може да се најдат на неговата веб страница http://arnoldvanbrakel.nl.

 

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

János Vaszary (Kaposvár, 1867 – Budapest, 1939), Караван со камили Скопје 1916, масло на платно во колекцијата на Националната галерија на Унгарија
Приказни

Камили во Скопје

          14 мај 2019 година. Се разбудив со нова порака од мојот Интернет пребарувач кој трага по „македонска“ уметност. Унгарската аукциска

Повеќе »

Следете не