Михаел Цено Диемер (1867 – 1939), Германец

Роден во Минхен на 8 Фебруари 1867 , починал во Оберамергау на 28 Фебруари 1939. Познат Германски воен сликар кој е познат по неговите импресивни воени сцени. Студирал на Ликовната Академија во Минхен заедно со Габриел Хакл и Алексанер фон Лизен-Мејер. Михаел Цено Димен е познат по неговите воздушни панорамски сцени, како на пример сликата “ Битката на Бергисел„ направена во Инсбург во 1894та година. Кон крајот на 19тиот век сликал повеќе панорамски воени сцени од Франко-Германската војна. Бил авиатичар за време на Првата Светска Војна и изработива повеќе воздушни слики и фотографии.

Михаел Цено  Диемер за посетува Македонија за времето на Големата војна, каде што служи во Грчкиот дела на Македонија во околината на Халкедиките и Кавала. Еден пример од неговиот Македонски период е сликата “Манастир под Монт Атос„ продадена од аукциската куќа  Sotheby’s  од Лондон во 12/12/2005 (објект број 128). Исто така, одреден број на негови цртежи од воздушни борби се публицирани во тогашните Германски воени магазини.

Заливот на Кавала 1915,
Заливот на Кавала 1915,
Кањон на реката Вардар крај Велес 1916
Кањон на реката Вардар крај Велес 1916

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Дегенерираните
Приказни

Дегенерираните

Академијата за ликовни уметности Виена (Akademie der bildenden Künste Wien) е основана во 1692 година како австриски одговор на Рим (Accademia di San Luca) и

Повеќе »

Следете не