Француски ориенталист кој што ја посетил Грција и Турција неколку пати, особено во периодот помеѓу 1819та и 1825та година, претстојувајќи воглавно околу Атика и островот Крф, како и во околината на Истамбул. Во склоп на неговите патувања, поминува низ Егејска Македонија каде што црта сцени со локални луѓе во народни носии. Бил импресиониран он локалните народни носии и егзотичните секојдневни сцени. Исто така е романтично склон кон античката Грчка историја и митологија.

Постои најмалку еден запис за слика која сто тој ја направил за време на неговите МАкедонски патувања: “Македонски пушач“ продадена од страна на аукциската куќа De Quay во Париз, Франција на 12ти Март 1993 (објект број 167, продаден за 31 000 Француски франци).

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Ликовната галерија во Империјаниот воен музеј во Лондон, 2018
Приказни

Браќа со оружје

          Империјалниот воен mузеј, Лондон, 2018 година. Се спрема големата изложба со наслов „Да не заборавиме“ (Lest we forget) по повод 

Повеќе »

Следете не