Роден на 2ри Ноември 1878 во Леонфелден, Горна Австрија, починал на 5ти Ноември во Шкотрај, Австрија. Форстнер е познат сликар со материјали и мозаици од т.н. Јигендстил Арт Ноуво стиловите познат по неговите мозаици инспирирани од традициите на ренесансата. Студирал на Занаетчиската Школа во Линц а подоцна инспириран од неговиот чичко АнтонФорстнер започнал со студии на Универзитетот за уметности со стакло и мозаици во Инсбрук. Од 1898та година студира на Имеријалната Акадамија на Индустриски Уметности во Виена, во класата на Карл Каргер и Коломан Мосер. Од 1901ва година работи на разни проекти со мозаици во Виена. Во 1908ма годниа е приметен и препорачан од глоемите Австриски сликари Густав Климт и Јозеф Хофман. Во неговата кариера, работел со поснати Австриски сликари од Виена како на пример Ото Вагнер, Ото Шонтал и Емил Хопе. Целосна биографија на авоторот наЧ

https://en.wikipedia.org/wiki/Leopold_Forstner

Леополд Форстнер ја посетува Македонија за време на Првата Светска Војна, каде што доаѓа како офицер на Австриската војска стационирана во Охрид а ги посетил и Прилеп и Скопје, во тој период изработува околу 100тина цртежи. Во Јуни 2013та околу 30тина од неговите цртежи се изложени во Скопје во Македонската Опера и Балет. Неговата колекција на Македонски цртежи се наоѓа во Австрискиот Мизеј (Веранда во Прилеп, Куќа во Охрид, Сточен пазар во Ушкуб, итн).

Bleistiftzeichnung-von-Leopold-Forstner
Bleistiftzeichnung-von-Leopold-Forstner
Bleistiftzeichnung-von-Leopold-Forstner-Bäckerei-in-Üsküb-heute-Skopje
Bleistiftzeichnung-von-Leopold-Forstner-Bäckerei-in-Üsküb-heute-Skopje

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Where-is-the-grave-of-Gerard-Chowne
Приказни

Каде е гробот на Џерард Чаун?

За некои сликари, Македонија била нивната крајна дестинација. Џерард Хенри Тилсон Чаун (1875 Индија – 1917 Македонија) е британски сликар што се школувал на школата

Повеќе »

Следете не