Роден во Схаарбек во 1906та починал во 2000та година. Шарј Жилбер бил Белгиски експресионист познат по својата светла колоритна палета. Живеел во Париз помеѓу 1918 и 1931 а потоа во Лиеж, Белгија, како што работи најпрво како учител по графичка уметност а потоа и како директор на Ликовната Академија. Во 1950тите години патува низ Шпанија, Грција и Југославија. Во М акедонија претстојува во 1958мата година, Два акварели од овој негов Македонски престој се во сопственост на авторот на книгава. Шарл Жилбер е документиран во ликовната енциклопедија на Пол Пирон. Неговите дела се наоѓаат во Музејот на Ликовни Уметности во Лиеж.

Скопје 1958, народни носии, акварели
Скопје 1958, народни носии, акварели
Скопје 1958, народни носии, акварели
Скопје 1958, народни носии, акварели

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

1958 година - Историска година за македонската кинематографија.
Приказни

Аферата „Мис Стон“

1958 година – Историска година за македонската кинематографија. „Мис Стон“ – првиот македонски и југословенски филм во боја, снимен со, за тогашни услови, напредната оптичка

Повеќе »

Следете не