БОСИЉКА (БОСА) ВАЛИЌ - ЈОВАНЧИЌ (1897 - 1971)

Се школувала во Белград и Прага во класата на  Влахо Буковац. Изложувала самостојно во Белград во 1933 година, а групно со Цвијета Зузориќ во 1934 година, како и на Шестата пролетна и есенска изложба на југословенски уметници, Десеттата пролетна изложба, под покровителство на Кнезот Павле и Изложбата на српски уметници на Божиќ јануари 1944 година. во организација на Недиќевото Министерството за образование и религија.

Постои една слика од Охрид насликана од оваа сликарка од 1935 година , масло на платно ке е на продажба на српската аукциска куќа Купиндо во мај 2020 год.

Охрид 1935, масло на платно
Охрид 1935, масло на платно
Охрид 1935, масло на платно
Охрид 1935, масло на платно

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Следете не