Син на математичарот Хорас Ламб, роден е во Аделаида Јужна Австралија, но се преселува во Манчестер во 1885 година. Го посетува Граматичкото Школо во Манчестер и започниво со медицинска обува на Колеџот Овен (денес дел од Универзитетот на Манчестер). Во 1905 ги напушта медицинските студии и оди во Лондон каде што се запишива на Луковното Школо во Челзи. Во следните неколку години неговите слики добиваат позитивни критики, меѓу кои и “Смртта наСеланецот и Рибарот„. Станува добар пријател на Аугустус Џон и Лајтон Стрејчи. Во тоа време Ламб и Џон живеат заедо со Дорелија МекНил на Алдернеи Мејнор во Пул. Бил припадник на сликарите на Камден  Таун (Англиски пост-импресионисти помеѓиу 1911-13). Во 1913 се запознава со Стенли Спенсер и и истовреме длабоко се импресионира од неговите визионерско слики.

Со почетокот на Првата Светска Војна, Ламб е понесен од патриотските чувства и се раќа кон медицината. Тој и Спенсер се придружуваат на Кралските Армиски медицински трупи. Ламб е пратен во Франција каде што работи во Болницата Касино. Во Ноември 1915 се враќа во Англија, каде што ги завршува медицинските студии. Во Септември 1916та, Ламб е испратен како член на Нортумбиската Полска Амбулантна единица во Солун, Македонија. Во МАрт 1917 е унапреден во капетан и преместен е во петтиот батаљон на Кралската Пешадија каде што учествива во битки на Блискиот Исток. По војната, станува реномиран сликар на портрети. Особено се издвојува портретот на Евелин Вон и членовите на Блумсбури групата.

Заедно со Стенли Спесер, Хенри Ламб е најзначајниот Британски воен сликар од Македонскиот фронт. Неговите цртежи, скици, акварели и слики од Македонскиот фронт постигнуваат многу високи цено по реномираните светски аукционерски куќи. На пример, акварелот насловен како “Трупите се бањаат во Македонија е продаден од аукциската куќа Christie’s во Лондон на 13.06.2002 за 4200 Британски фунти (објект број 236). Неговите слики  се наоѓаат во најпрестижните ликовни музеи и галерии во Велика Британија и Европа.

Напредна соблекувална - станица во Струма 1916 масло платно
Напредна соблекувална - станица во Струма 1916 масло платно
Војнички трупи во Македонија 1918 година
Војнички трупи во Македонија 1918 година
Војници на капење - Македонија 1917 год.
Војници на капење - Македонија 1917 год.

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Ликовната галерија во Империјаниот воен музеј во Лондон, 2018
Приказни

Браќа со оружје

          Империјалниот воен mузеј, Лондон, 2018 година. Се спрема големата изложба со наслов „Да не заборавиме“ (Lest we forget) по повод 

Повеќе »

Следете не