Владимир Василев Мишев (XIX-XX), Бугарин

Бугарски сликар активен во регионит Лудогорие, Пиринска Македонија кон крајот на 19тиот век. Сликата “Дедо Иљо Малешевски е во колекцијата на “Професор Илија Петров во Разград , Бугарија

Дедо Лљо Малешевски, легендарен Македонски војвода, 1868, масло на платно
Дедо Лљо Малешевски, легендарен Македонски војвода, 1868, масло на платно

Оставете порака

Споделете :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Where-is-the-grave-of-Gerard-Chowne
Приказни

Каде е гробот на Џерард Чаун?

За некои сликари, Македонија била нивната крајна дестинација. Џерард Хенри Тилсон Чаун (1875 Индија – 1917 Македонија) е британски сликар што се школувал на школата

Повеќе »

Следете не