Роден во Швабенице на 14.07.1887, починал во Вишков во 1963. Дипломиран во 1913та година на Ликовната Академија во Прага, во класата на Х.Швајгер и М. Пирнер. Имал студиски престој во Италија во 1914та година. Во Првата Светска Војна слижи војска во Русија. После војната патува во Јапонија (1919), Полска (1933) и на Балканот (1936). Сликал фигуративни композиции, пејсажи, фолкорни сцени а работел исто како илустратор на книги.

Петр Пиштелка претстојувал во Македонија во 1940та година, кога ја направил литографијата “Сцена од Пазарот во Скопје, 1940„. Во колекција на авторот на овој лексикон

Сцена од Пазарот во Скопје, 1940, литографија
Сцена од Пазарот во Скопје, 1940, литографија

Оставете порака

Споделете :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Учителот од Охрид
Приказни

Учителот од Охрид

Проектот „Лексикон“ започна една декемвриска вечер во 2004 година. Семејството спиеше, а јас се забавував со моето омилено вечерно хоби – барање интересни слики на

Повеќе »

Следете не