В. Волчанецки (XIX-XX), Австриец/Германец

Всеволод Владимирович Волчанески (или како што го потпиша В. Волчанецки) Руски сликар кој живеел со својата британска сопруга Алисон Бел Чемберс во Дубровник во 1920-тите и 1930-тите и направил многу слики и акварели на традиционални народни носии на Македонија, Косово и Србија. Постојат неколку поштенски картички од 1920тите години со репродукции на негови слики од Македонски народни носии од Скопскиот регион. Една негова слика, масло на платно со машка Македонска народна носија е во сопственост на авторот на оваа книга.

Македонски народни носии и Скопско, поштенска картичка и масло на платно
Македонски народни носии и Скопско, поштенска картичка и масло на платно
Македонски народни носии и Скопско, поштенска картичка и масло на платно
Македонски народни носии и Скопско, поштенска картичка и масло на платно

Оставете порака

Споделете :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Ликовната галерија во Империјаниот воен музеј во Лондон, 2018
Приказни

Браќа со оружје

          Империјалниот воен mузеј, Лондон, 2018 година. Се спрема големата изложба со наслов „Да не заборавиме“ (Lest we forget) по повод 

Повеќе »

Следете не