Мери Аделаид Вокер била британска патничка. Нејзиниот брат бил британски свештеник во Истанбул за време на 1850-тите. Веројатно таа пристигнала во Истанбул веднаш по војната на Крим, околу 1856 година и останала на Исток приближно четириесет години. Додека била во османлиската престолнина, таа се запознала со Лејди Хорнби, позната по нејзината хроника „Константинопол за време на Кримската војна“ и ја илустрирала нејзината работа.

 

Во 1860 година, Вокер го следела нејзиниот брат во Солун, бидејќи завзел позиција како викар во тој град. Така, таа успеа да направи голема турнеја низ Северна Грција. Од Истанбул, патувала за Кавала и Филипои преку Дарданелите. Потоа, пловела околу полуостровот Света Гора до Солун и продолжила кон Пела, Едеса, Битола (Монастир), Охрид, Кастур и Лерин. Напишала неколку книги за нејзините патувања во денешната европска Турција и особено во Витонија, како и дела кои се занимаваат со обичаите и традициите на отоманската империја. Литографите од ова издание се засновани на цртежите на М.А. Вокер.. Напишала и илустрирала најмалку две книги за Македонија:

  • “Стари траги и нови обележја, попатни скици од Крит, Македонија, Митена, итн. „ објавена во 1896 ( во кој што го опишува и илустрира животот во Охрид, Битола и Егејска Македонија)
  • “Низ Македонија кон Албанските Езера„, објавена во 1864 во која исто ги опишува југо-западните делови на Македонија.

Колекција на нејзини оригинални цртежи , вклучувајќи оригинални илустрации од Охрид и Костор се продадени од аукциската куќа  Christie’s во Лондон во Декември 1992 (обј. број 89)

Илустрации (Охрид и Манастирот Свети Наум) од нејзината книга “Стари Траги и Нови Обележја„ 1896
Илустрации (Охрид и Манастирот Свети Наум) од нејзината книга “Стари Траги и Нови Обележја„ 1896
Илустрации (Охрид и Манастирот Свети Наум) од нејзината книга “Стари Траги и Нови Обележја„ 1896
Илустрации (Охрид и Манастирот Свети Наум) од нејзината книга “Стари Траги и Нови Обележја„ 1896
Mary.-A.-Walker-XIX-XX-Illustration-Ochrida-and-St.-Naum-Monastery-from-her-book-“Old-Tracks-and-New-Landmarks”-1896.
Илустрации (Охрид и Манастирот Свети Наум) од нејзината книга “Стари Траги и Нови Обележја„ 1896

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Следете не