Невозможно е да се идентифицира овој сликар. Постои стар аукционерски запис од аукциската куќа  Moore Allen &Innocent, од Велика Британија за (објект брон 341) два акватела потпиѓани “С. Врајт„ и насловени “Македонски селани , Ушкуб„, “Грчки комита , Парнасус 1917„. Овата потпичани и датирани 1921. Авторот бил најверојатно Британски војник во Македонија за време на Големата Војна.

Оставете порака

Споделете :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Gustav Wunderwald (1882-1945) “Авто портрет” масло на платно
Приказни

Вундервалд

          Берлин 24 јуни 1945 година. Поминаа 53 дена од крајот на Битката за Берлин. Руската црвена армија ја порази одбраната

Повеќе »

Следете не