Пол Зепџи (XIX -XX), Ерменец

Пол Зепџи е познат како „Фотографот на Солун“ и бил активен во последните децении на 19 век и првата деценија на 20 век. Неговите фотографии кои ги отсликуваат уличните сцени од Солун и солунските луѓе од сите етнички групи се репродуцирани на многу разгледници од 19 век.

Пол Зепџи бил Ерменец (како и многу пионери фотографи во втората половина на 19 век во Отоманската империја). Името „Павле“ е западноевропски еквивалент на ерменското име „Պողոս“, што на официјалниот – источен – ерменскиот јазик е напишано (и звучи) како Погос,. Зепџи работел со Ерменецот Букмеџи во Смирна, Турција пред да дојде во Солун во раните 1870-ти, каде што се населил и ги фотографирал луѓето и градот Солун во следните децении. Неговото лого се појавува на фотографиите до крајот на 1910-тите со адреса од неговото студио Rue de Вардар (улица Вардар) број 90, Солун.

Една од неговите оригинални фотографии од 1890-тите години со наслов „Бугарско семејство од Солун“ е во приватната колекција на авторот на оваа лексика, купена од аукциската куќа А. Карамитсос, Солун на 10 јули 2020 година, број 8649. Оваа фотографија е репродуцирана подоцна во неколку разгледници со различен опис: „Македонско семејство од Солун“ и „Грчко семејство од Солун“.

Извор на информации: „Пол Зепџи – Солун“, дел 1 и 2 од Спирос Алевропулос.

Пол Зепџи, „ Бугарско / Македонски / Грчко семејство од Солун“, фотографија, 1890
Пол Зепџи, „ Бугарско / Македонски / Грчко семејство од Солун“, фотографија, 1890
Пол Зепџи, „ Бугарско / Македонски / Грчко семејство од Солун“, фотографија, 1890
Пол Зепџи, „ Бугарско / Македонски / Грчко семејство од Солун“, фотографија, 1890
Пол Зепџи, „ Бугарско / Македонски / Грчко семејство од Солун“, фотографија, 1890
Пол Зепџи, „ Бугарско / Македонски / Грчко семејство од Солун“, фотографија, 1890
Пол Зепџи, „ Бугарско / Македонски / Грчко семејство од Солун“, фотографија, 1890
Пол Зепџи, „ Бугарско / Македонски / Грчко семејство од Солун“, фотографија, 1890
Пол Зепџи, „ Бугарско / Македонски / Грчко семејство од Солун“, фотографија, 1890
Пол Зепџи, „ Бугарско / Македонски / Грчко семејство од Солун“, фотографија, 1890
Пол Зепџи, фотографија со логото од бнеговото студио во Солун, 1890
Пол Зепџи, фотографија со логото од бнеговото студио во Солун, 1890

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Следете не