Господин Сербезов Желиазков (1873-1937), Бугарин

Роден во 1873 во село Демирча во Романија, починал во 1937. Завршил на Сликарската Академија во Софија во 1899 кај професор Иван Мрквичка и професор Б. Митов. Подоцна исто учел во студиото на познатиот Руски сликар Иља Репин. Бил секретар на Здружението на Јужно Бугарски Сликари “Лада„ и еден од иницијаторите за основање на Зтружението на иконо-цртачи и дрворезачи во 1925.

Господин Желиазков бил Бугарски воен сликар во Првата Светска Војна и патувал низ Македонија заедно ос 8мата пешадиска дивизија (заедно со неколку други Бугарски воени сликари како Стањо Стаматов и Димитар Гунџенов. Една негова слика насловена “Битката за Струга 1915„ била репродуцсирана на воена поштенска картичка од тоа време.

Битката за Струга 1915, масо на платно, реппродукција на поштенска картичка
Битката за Струга 1915, масо на платно, реппродукција на поштенска картичка

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Учителот од Охрид
Приказни

Учителот од Охрид

Проектот „Лексикон“ започна една декемвриска вечер во 2004 година. Семејството спиеше, а јас се забавував со моето омилено вечерно хоби – барање интересни слики на

Повеќе »

Следете не