Изгубени во огнената бура на Дрезден

Дрезден пред и по бомбардирањето од февруари 1945 година

На почетокот на 20ти век германскиот град Дрезден бил наречен „Фиренца на Елба“ и  бил еден од најубавите градови во Европа. Прекрасната барокна архитектура во комбинација со околната природна убавина на јужната долина на реката Елба и околните ридови, блага и пријатна клима и модерна инфраструктура (железничка врска со Берлин Лајпциг, челичен мост  (1891–93), кабелска […]