Point Armant

Носач на вода во Лерин, 1916, акварел

Роден во Алжир на 23.10.1861 починал во Марлот, Франција во Март 1932. Арман Поинт бил многу познат Француски симболистички сликар и дизајнер. Ја започнал својата уметничка кариера цртајќи Алжирски сцени од детството, доловувајќи Ориентални композиции, како што се пазари и музичари, со препознатлива прецизност. Во 1888 оди за Париз да студира сликарство на Академијата на […]

Buzon de Frederic Marius

Пејсаж од Македонија 1923

Роден на 18 Септември 1879 во Ла Рок (Бајон сур Жиронде) , починал во  Алжир  на 26ти Ноември 1958. Француски сликар со Алжирско и Шпанско потекло (потомок на славниот сликар Франциско де Гоја). Студира на Ликовната Школа во Бордо, како и на Националната Ликовна Школа во Париз.  Студент на Фенанд Корман, Алберн Мањан, Сузан Валадон […]