Švrakić Todor

Куршумли Ан, скопје, акварен на разгледница

Роден на 10.03.1882 година во Приједор, починал на 05.12.1931 година во Сараево. Еден е од пионерите на почетокот на 20 век во Босанското сликарство во рамките на европскиот стил и се смета за еден од најзначајните уметници во акварел во западна Европа. Започнал со студии на уметност на 16-годишна возраст во училиштето Ристо Вукановиќ во […]

Radulović Branko

Важен Босански импресионист. Роден во Мостар 26.05.1885, починал во Скопје 1916. Студирал сликарство во Српската Цртачка Школа под водсво на Риста и Бета Вукановиќ. Подоцна се сели во прага каде што дипломира на Академијата за Ликовни Уметности во 1911. Бил ученик на Влахо Буковац и професор Женишек. Се бавел и со музика и пишувал музички […]