Gibbings Robert

Солунски градски бедем 1918, дрворез

Роден во Корк, Ирска на 23ти Март 1889, починал во Оксфорд на 19ти Јануари 1958. Роберт Гибингс бил Ирски сликар и писател, најмогу познат по неговите гравури на дрво, дрворези и напишани патеписни и природонаучни книги. И покрај противењето на неговите родител, успева да стурида ликовна иметност во познатото  школото Слејд, како и Централнот Ликовно […]