Enea Nicolae

Пазар во Скопје 1933, масло на платно

Роден во 1897 во Лукацести, Бакау, починал во 1960 во Бакау, Романија. Студирал на Академијата за Ликовни Уметности во Букурешт во класата на проф. Г.Д.Миреа, но исто така и на Слободната Академија за сликање кај славните Романски сликари проф. Жан Александру Стиеради, Георге Петраски и Антон Верона. Прва самостојна изложба има во 1925та година. Во […]