Lambert-Jean Rucki

композиција со ликови (Солун) 1919, масло на платно

Роден во Краков, Полска во 1888. Студирал на Ликовната Академија во Краков пред да се пресели во Париз во 1911тата. На почетокот од Првата Светска Војна се пријавува како странски доброволец во Француската армија и е пратен во 1914 најпрво на Дарданелите а потоа на Солунскиот фронт во Македонија, каде што работи на реставрација на […]