Schweitzer-Cumpana Rudolf

Македонски жетвари 1929, масло на платно

Романски сликар со Германски етнички корени. Роден е на 07.05.1886 во Питести, починал на 17.02.1975 во Букурешт. Студирал сликарство на Берлинската Кралска Ликовна Академија во класата на професор Рудолф Шлабиц. По студиите, се враќа во Романија во 1909 и го служи својот воен рок. Започнува да изложува во Букурешто редовно од 1913та година. Од тогаш, […]