Kállay Karol

Албанија Охридско езеро 1958

Карол Калај е најзначаен претставник на Словачката фотографија. Роден е во Чадца во северна Словачка. Студирал економија во Братислава. Работи како професионален фотограф од 1945. Работел како фото-репортер, моден, патописен и уметнички фотограф. Соработувал со најпознатите магазини како на пример: GEO Hamburg, Stern Focus, Spiegel итн. Неговите фотографски колекции се објавени во 40-тина книги: Лос […]

Cermak

Сцена од Берово , масло на платно ~1910

Неидентификуван сликар, наверојатно Чех или Словак. Ја посетил Македонија околу 1910та каде што го насликал пејсажот од Берово. Оваа слика е потпишана и опишана од позади (Берово, Македонија) и е продадена од аукциската куќа  Olaf Sigalas  во  Hildrishuizen, Германија на 22-07-2008.