Починал во битка во Првата Светска Војна. Џефри Стивен Алфри е реномиран Австралиски воен сликар и поручник во Австралиската армија. Неговите слики се наоѓаат во колекциите на Кралскиот Воен Музеј во Лондон, Библиотеката Александер Трнбул во Нов Зеланд, итн. Го посетил Солун и Солунскиот фронт во 1915та каде што го направил акварелот “Повлекување од Солун„.

 

Повлекување од Солун, 1915 , акварел
Повлекување од Солун, 1915 , акварел

Оставете порака

Споделете :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Where-is-the-grave-of-Gerard-Chowne
Приказни

Каде е гробот на Џерард Чаун?

За некои сликари, Македонија била нивната крајна дестинација. Џерард Хенри Тилсон Чаун (1875 Индија – 1917 Македонија) е британски сликар што се школувал на школата

Повеќе »

Следете не