Џoрџ Денхолм Армоур (1864-1949) Шкотланџанец

Сликар на животни и илустратор, роден во Ватерсајд, Ленкшир 1846, починал во Вилтшир во 1949. Студирај на Универзитето Св. Андрју и на Уметничкото школо во Единбург, како и во Кралската Академија на Уметност. Ученик на Поберт Александер (1840-1923). Во 1910та, студира воени јавачки вештини на Шпанската Јавачка школа во Виена.

Армоур ја посетува Македонија за времето на Голeмата Војна помеѓу 1917та-1919та година, каде што е командант на военото депо за ремонт во Солун. Во овој период креира серија на цртежи и акварели со пејсажи и градски сцени од Егејска Македонија, војни и рововски сцени а исто испраќа цртежи илустрации за Британските весници. Во приватната колекција на авторот, се наоѓа пастел од рововска сцена од Солунскиот фронт со коњ како и хумористичн аиллустрација оф весникот Пунч (Удар)

Коњ и воен камп, Солун 1919, пастел
Коњ и воен камп, Солун 1919, пастел
Илустрација за весник „Дамите Први,  Манири во Македонија“, 1917,
Илустрација за весник „Дамите Први, Манири во Македонија“, 1917,

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Where-is-the-grave-of-Gerard-Chowne
Приказни

Каде е гробот на Џерард Чаун?

За некои сликари, Македонија била нивната крајна дестинација. Џерард Хенри Тилсон Чаун (1875 Индија – 1917 Македонија) е британски сликар што се школувал на школата

Повеќе »

Следете не