Роден на 29ти Април 1875 во  Falquemont во Моселскиот регион на Франција. Студент на Bouveray  и  Suvand  во Париз. Во 1920тите години, станува член и почнува да изложува во Париските салони, а во 1929тата, изложува во Националниот Салон на Ликовни Уметности , под името  Balke-Gry.

Теодор Балк ја посетува Македонија во времето на Големата Војна, помеѓу 1914-1918, најверојанто во улога на воен сликар или пак како дел оф Фрнациската армија. Од тој период потекнува сликата “ Lac Presba ( Преспанско Езеро)„ која што беше продадена преку аукциската куќа  Ebay.fr  во Ноември 2009 (број: 130344569778), како и сликата насловена “Манастирот Кариес на полуостровот Свети Атос 1919„, продаден од страна на аукциската куќа  Gros-Delettrez, Париз на 12ти Јуни 1998 (предмет број 183).

Преспанско Езеро, Грција 1919, Акварел
Преспанско Езеро, Грција 1919, Акварел
Преспанско Езеро 1914, маслон на платно
Преспанско Езеро 1914, маслон на платно
Ентериер на џамија, Солун 1917, масло на платно
Ентериер на џамија, Солун 1917, масло на платно
Тврдина во Солун 1917, масло на платно
Тврдина во Солун 1917, масло на платно

Оставете порака

Споделете :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Учителот од Охрид
Приказни

Учителот од Охрид

Проектот „Лексикон“ започна една декемвриска вечер во 2004 година. Семејството спиеше, а јас се забавував со моето омилено вечерно хоби – барање интересни слики на

Повеќе »

Следете не