Француски/Париски модернист, студира ликовна уметност на Француската Национална Ликовна Школа како и во студијата на Пол Колина, Чарлс Леандр и Луциен Симон во 1930тите години. Нејзините слики се во колекциите на Францускиот Национален Музеј на Современа Уметност, Музејот на Гренобл, музејот de Lavat, итн.

Белеи ја посетува Македонија во доцните 1950ти и раните 1960ти години, каде што ги креира маслените сликите  насловени “Свети Јован во Охрид„ (продадена од страна на аукциската куќка  Blanchet & Joron-Derem во Париз на 10-5-2001) и “Куќи во Македонија„ (делото е листано во Catallogue Raisonne (книга на животното дело) на авторката.

 

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Дегенерираните
Приказни

Дегенерираните

Академијата за ликовни уметности Виена (Akademie der bildenden Künste Wien) е основана во 1692 година како австриски одговор на Рим (Accademia di San Luca) и

Повеќе »

Следете не