Англиски новинар и илустратор, и специјален дописник на весникот “Graphic од Македонија во 1904тата година. Книга за неговиот престој во Македонија, насловена “Невољи на Балканот„ со голем број на негови цртежи со графит и мастило од различни делови на Македонија, публицирана од  Hurst and Blackett, Лондон 1905.

Тапан-оро во Куманово, илустрација од “Невољите на Балканот„
Тапан-оро во Куманово, илустрација од “Невољите на Балканот„
Албанци и придружниците на господин Бут, илустрација од “Невољите на Балканот„
Албанци и придружниците на господин Бут, илустрација од “Невољите на Балканот„
Илустрација и колумна за весникот “The Graphic” 1904
Илустрација и колумна за весникот “The Graphic” 1904

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Where-is-the-grave-of-Gerard-Chowne
Приказни

Каде е гробот на Џерард Чаун?

За некои сликари, Македонија била нивната крајна дестинација. Џерард Хенри Тилсон Чаун (1875 Индија – 1917 Македонија) е британски сликар што се школувал на школата

Повеќе »

Следете не