Фредерик Боисона ( 1858 – 1946), Швајцарец

Значаен Швајцајрски уметнички фотограф кој потекнува оф уметничка фамилија од Женева. Во 1887ма, станува член на Женевското Фотографско Друштво. Патува во Грција неколку пати, и е платен од Грчката влада во 1910та да креира албум, насловен како “Сликите на Грција„.

Неговите уметнички фотографии од Солун, Скопје, Прилеп, Битола, итн. Можат да се најдат во повеќе книги издадени од “Edition d’Art Boissonnas„ во Женева во периодот 1913-1920.

Илустрација за книгаta “Sliki od Srbija” 1919
Илустрација за книгаta “Sliki od Srbija” 1919
Илустрација за книгаta “Sliki od Srbija” 1919
Илустрација за книгаta “Sliki od Srbija” 1919
Лерин 1921
Лерин 1921
Костурско Езеро 1921
Костурско Езеро 1921

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Следете не