Британски дипломат, фотограф и илустратор. Служел како Британски конзул во Битола (Монастир) од 1860тата па се до затворањето на Британскиот конзулат во 1872та година. Пред Македонија, бил Британски дипломат во Дамаск и Бејрут во 1850, а потоа се сели во Солун во 1856 за на крај да дојде во Битола.

Чарлс Калверт продуцира ислучително редок албум на уметнички фотографии и цртежи со етнички сцени од Битолскиот регион, вклучувајќи фотографии од Калверт и неговото семејство, конзулатот во Битола. Битолски гратски сцени, сцени од луѓе во народни носии, итн. Овој исклучително редок албум е продаден од страна на аукциската куќа  Bloomsbury Auctions на 1тѕи Ноември 2005та година ( објект број 11Е, цена 450 Британски фунти).

Сцени од Битола, албум со фотографии и цртежи 1865
Сцени од Битола, албум со фотографии и цртежи 1865

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Ликовната галерија во Империјаниот воен музеј во Лондон, 2018
Приказни

Браќа со оружје

          Империјалниот воен mузеј, Лондон, 2018 година. Се спрема големата изложба со наслов „Да не заборавиме“ (Lest we forget) по повод 

Повеќе »

Следете не