Рене-Мари Кастан (1896 – 1943), Французин

Роден на 16ти Декември 1896 во Пау , починал на 8ми Декември 1943 во Пау. Почнал да изложува во Салонот на Француските Слукари уште од 1913та. Се пријавува како доброволец во Француската армија во 1914та, и заминува на фронтовите во Шампањ, Лоара и Македонија. Добива медал за храброст во 1919та, за неговата воена служба заедно со Српската армија во Македонија и на ориентот. Во 1919та се враќа во Паризкаде што се запипува на Академијата Жулиард, и учи сликарство во класата на Вилиам Лапара. Во 1920тата годиа примен е на престижната Ликовна Академија во Париз во класата на сликарот Пол Алберт Лоран. Добива повеќе школски и национални награду помеѓу 1921 и 1924. Круната на неговата кариера е добивањето на на престижната Награда на Рим во 1924та година со познатата слика “Исус со Марија и Марта„. Се сели во Италија  во 1925та. До крајот на неговиот живот, неговите слики се симболостички во кои се мешаат религиозни мотиви со историски настани и сцени од дневниот живот.

Тестамент на неговата воена служба во Македонскиот фронт е сликата со наслов “Мемоари на мртвите од 1914-1918„, која што важи како еден од најдобрите примери на Францускиот симболизам.

Rene-MarieCastaing-1896-1943-Memoier-od-the-dead-1914-1918-oil-1919-1
Мемоари на мртвите 1914-1918, масло на платно 1919

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Ликовната галерија во Империјаниот воен музеј во Лондон, 2018
Приказни

Браќа со оружје

          Империјалниот воен mузеј, Лондон, 2018 година. Се спрема големата изложба со наслов „Да не заборавиме“ (Lest we forget) по повод 

Повеќе »

Следете не