Роден на 12ти Септември 1901 во Трново. Завршива сликарство на Ликовната Академија во Софија во 1926та во класта на проф. Димитар Гајџенов. Изложува во Бугарија и во странство. Претежно работи пејсажи и фигуративни композиции. Починал во 1982.

Денјо Чоканов на посетува Македонија за времето на Втората Светска Војна, каде што изработува одреден број на масла на платно од сцени во Скопје и Охрид во 1942та година,  продадени од аукциската куќа Викторија од Софија.

Охрид 1942 масло на платно.
Охрид 1942 масло на платно.
Скопје 1942 масло на платно
Скопје 1942 масло на платно

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

János Vaszary (Kaposvár, 1867 – Budapest, 1939), Караван со камили Скопје 1916, масло на платно во колекцијата на Националната галерија на Унгарија
Приказни

Камили во Скопје

          14 мај 2019 година. Се разбудив со нова порака од мојот Интернет пребарувач кој трага по „македонска“ уметност. Унгарската аукциска

Повеќе »

Следете не