Роден на 19ти Мај 1880 во Ноис, починал на 9ти Јули 1952 во Витлер. Како ислучително талентиран сликар, Кларенбах е приметен на 13 годишна возраст оф Германскиот сликар Ахенбах, и е примен во Ликовната Академија во Дизелдорф.  во Индија во 1875, починал во Солун, Македонија 1917. Студира сликарство на класите на Хеинрих Лаунштаин, Артур Кампф и Еуген Дукер. Неговите работни патувања во Италија (1898) и особено во Холандија (1899) оставаат силно влијание на неговиот ликовен стил. Во 1903 ги завршива ликовните студии во Дизелдорф. Во годините што следуваат, неговиот ликовен стил гравира кон Хашката и Барбизонската Импресионистичка школа. Во 1909 организира серија на изложби заедно со неговите ликовни пријатели, низ кои јасно се гледа влијанието на Францускиот Импресионизам. Работи како професор на Ликовната Академија во Дизелдорф помеѓу 1917 и 1945. Макс Кларенбах бил воен сликар на Германската армија стационирана во Солунскиот фронт во Мокедонија помеѓу 1917 и 1918. Во овој период продуцира серија цртежи работејќи во Германскиот главен штаб во Солун.

 

Оставете порака

Споделете :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Where-is-the-grave-of-Gerard-Chowne
Приказни

Каде е гробот на Џерард Чаун?

За некои сликари, Македонија била нивната крајна дестинација. Џерард Хенри Тилсон Чаун (1875 Индија – 1917 Македонија) е британски сликар што се школувал на школата

Повеќе »

Следете не