Роден на 8ми Фебруари 1889 во Кастелнуово ди Сото, починал на 4ти Фебруари 1972 во Милано. Коради е Итаљански импрессионист кој што работел и живеел во Милано.  Студирал на академијата Брера(1905-6) и во студиото на дизајндерот Антонио Ровескали. За време на Првата Светска Војна, бој воен сликар во Македонија околу 1918та година. Три негови дела се репродуцирани на поштенски картички од тоа време. Исто така делото насловено “Alla Fonte in Macedonia” е продадено од аукциската куќа  Finarte од Милано на 9ти Јуни 1998 (објект број 141).

Alfonso Corradi (1889-1972), Macedonia 1918
Alfonso Corradi (1889-1972), Macedonia 1918
Alfonso Corradi (1889-1972), Македонија 1918
Alfonso Corradi (1889-1972), Македонија 1918
Македонија 1918, три поштенски картички со репродукции од неговите масла на платно.
Македонија 1918, три поштенски картички со репродукции од неговите масла на платно.

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

János Vaszary (Kaposvár, 1867 – Budapest, 1939), Караван со камили Скопје 1916, масло на платно во колекцијата на Националната галерија на Унгарија
Приказни

Камили во Скопје

          14 мај 2019 година. Се разбудив со нова порака од мојот Интернет пребарувач кој трага по „македонска“ уметност. Унгарската аукциска

Повеќе »

Следете не