Ханс Дил- Валендорф (1877 – 1946), Германец

Роден во Пирмасен, Рајнфалц 1877, починал во Виена 1946. Студирал на Ликовната Академија во Вајмар, Германија, во класата на проф. Теодор Хаген. Помеѓу 1896 и 1898 бил студент на проф. Фрајоф Смит и Макс Теди како и студент на Уметничкиот Институт на Франкфурт на Мајна, во класата на прфесор Мар. Во првата декада на 20тиот век, патувал во Париз, Швајцарија, Унгарија, Далмација и Русија. Во Русија, станува пријател со фамилијата Толстој каде што го изработува портретот на Лав Н. Толстој. За време на првата светска војна бил војник во Австро-унгарската армија на повеќе фронтови. Во 1920тите и 1930тите години, станува видна и позната личност во Виенскиот култирен живот. Умира многу брзо по завршувањето на втората светска војна. Неговите слики се наоѓаат во повеќе музеи во Австрија и Германија.

Ханс Дил-Валендорф го посетува Охрид во првата декада на 20тиот век, најверојатно во рамките на некое од неговите студиски патувања околу 1900. Го изработува пастел цртежот “ На Охридско езеро –поглед на манастирот Свети Наум„ која денес е во колекцијата на авторот на оваа книга и купена од галеријата  Heike од Виена, Австрија.

На Охридското езеро (манастир Св. Наум) пастел.
На Охридското езеро (манастир Св. Наум) пастел.

Оставете порака

Споделете :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

János Vaszary (Kaposvár, 1867 – Budapest, 1939), Караван со камили Скопје 1916, масло на платно во колекцијата на Националната галерија на Унгарија
Приказни

Камили во Скопје

          14 мај 2019 година. Се разбудив со нова порака од мојот Интернет пребарувач кој трага по „македонска“ уметност. Унгарската аукциска

Повеќе »

Следете не