Владимир Димитров – Мајстора (1882 – 1960), Бугарин

Роден на 1ви Фебруари 1882 во село Фролош во фамилија на Македонски бегалци од Македонско-влашкиот регион на Магарево, починал на 29ти Септември 1960 во Софија. Владимир Димитров – Мајстора е третиран како еден он најзначајните Бугарски национални сликари. До 1895 работел како чирак на разни позиции во локалниот суд. Неговиот сликарски талент набрзо е приметен, и е охрабрен да оди на Софиската школа за Индустриска Уметност. За време на студиите, патува во Одеса, Сент Петерсбург, Москва, Истамбул и Венеција. Во текот на овие патување, го здобива прекарот “Мајстора„.

За време на Балканските војни и Првата Светска Војна работи како официјален воен сликар во Бугарската Рилска дивизија.  Во овој перид ја посетува Македонија повеќекратно и продуцира дела со висок квалитет: “Ранетите„ , “Преку Беласица„, “Фронтот на реката Струма“, “Во Скопје 1916„, итн.

По војната, живее накратко во Италија и од 1924та до 1951ва година живее во селото Шишковци, каде што развива разигран, колористички стил на сликање на народот, обичаите и пејсажите.

Велес 1915, цртеж
Велес 1915, цртеж

Оставете порака

Споделете :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Ликовната галерија во Империјаниот воен музеј во Лондон, 2018
Приказни

Браќа со оружје

          Империјалниот воен mузеј, Лондон, 2018 година. Се спрема големата изложба со наслов „Да не заборавиме“ (Lest we forget) по повод 

Повеќе »

Следете не