Васа Ешкичевиќ е академски сликар кој што учел сликарство во Виена и во Русија каде што бил ученика на познатиот Илја Репин. Претставник е на стилот познат како академски реализам. Неговите дела имаат документарна вредност, така што нивното културно и историско значение ја надминуваат уметничката вредност. Покрај сликарството, бил исто така и писател и преведувач. Бил исто и член на Матица Српска.

Како официјален Српски воен сликар, Ешкичевиќ  посетува повекје места во Македонија во периодот помеѓу 1910-20. Изработува голем број цртежи, акварели и масла на платна, воглавно отсликувајќи ги епизодите и патувањата на Српската војска низ Македонија.

Грнушки Вис, Македонија 1920.
Грнушки Вис, Македонија 1920.

Оставете порака

Споделете :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Ликовната галерија во Империјаниот воен музеј во Лондон, 2018
Приказни

Браќа со оружје

          Империјалниот воен mузеј, Лондон, 2018 година. Се спрема големата изложба со наслов „Да не заборавиме“ (Lest we forget) по повод

Повеќе »

Следете не