Роден на 31ви Јануари 1888, починал на 10ти Април 1947. Вили Екснер и еден он нај контраверзните Германски воени сликари од првата и втората светска војна. Започнал со сликарски студии во Бреслав (германско има, Вроцлав полско име) од 1902 до 1906. Оди на студентски патувања во Северна Германија и Швајцарија а подоцна во 1910тата станува студент на Кралската Ликовна Академија во Вроцлав. Во 1915та станува официјален Германски воен сликар и од 1917тата патува на разни фронтови каде што изработува портрети на војници и офицери. Сериозно е ранет кон крајот на Првата Светска Војна и останува осакатен од последицата на раната. Во доцните 1930ти, Вили Екснер започнува да црта Германски Национал-Социалистички мотиви. Во 1936тата го изработува најпознатиот портрет на Адолф Хитлер. Изработува исто голем број на слики кои се користени за национал-социалистичка / нацистичка пропаганда, како и портретот на Херман Геринг. Во текот на Втората Светска Војна, изработува уште еден доста познат портрет на Хитлер во 1943та година. После војната, обвинет е и суден за колаборација со нацистите. Како последица од вознемирувачкиот процес, Вили Екснер се разболува од рак и умира во 1947ма година. После неговата смерт, сите обвиненија протув него се повлечени.

Вили Екснер го посетува Скопје во 1917та година. Продуцира неколку акварели и цртежи на питачи и роми од Скопје. Еден таков цртеж се наоѓа во  градската архива на Ветхрејм, Германија. Друг акварел насловен како “Ориентален питач 1917“ е продаден од страна на аукциската куќа  Schmidth Kunstauktionen од Дрезден , Германија на 15ти Септември 2007 (објект број 54)

Ориентален питач, Скопје 1917. Масло на платно
Ориентален питач, Скопје 1917. Масло на платно

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Where-is-the-grave-of-Gerard-Chowne
Приказни

Каде е гробот на Џерард Чаун?

За некои сликари, Македонија била нивната крајна дестинација. Џерард Хенри Тилсон Чаун (1875 Индија – 1917 Македонија) е британски сликар што се школувал на школата

Повеќе »

Следете не