Роден на 3ти Август 1862 во Лајпциг, починал на 15ти Август 1908 во Техеран. Работел како илустратор во илустрираниот магазин  Leipzig . Студент на Ликовната Академија на Лајпциг.во классата на професор Нипер, и во 1884та студент на Ликовната Академија во Берлин. Во 1889тата година се сели во Париз и започнува да работи како илустратор во францускиот магазин  Monde Illustre се до 1891вата година. Во 1893 се сели во Далмација и на Балканот, каде што работи како илустратор по договор за Англиски и Германски магазини. Во 1905 се сели во Русија и Средниот Исток, каде што прави илустрации од Руско-Јапонската војна.

Во 1903та година за време на Крушевското востание , Ото Гернах е во Македонија каде што изработува илустрации за англискиот магазин  The Sphere издание од 26ти Септември 1903, како и за Германски магазини.

Илустрација за магазинот  The Sphere од 26ти Септември 1903.
Илустрација за магазинот The Sphere од 26ти Септември 1903.

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Ликовната галерија во Империјаниот воен музеј во Лондон, 2018
Приказни

Браќа со оружје

          Империјалниот воен mузеј, Лондон, 2018 година. Се спрема големата изложба со наслов „Да не заборавиме“ (Lest we forget) по повод 

Повеќе »

Следете не