Роден на 29ти Јули 1894 во Аугсбург, починал на 13ти Фебруари 1989 во Дизелдорф. Германски сликар и ко-основач на важната Германска експресионистичка група наречена “Млада Рајна ( Das Jungen Rheinland)„. Студира во 1913тата на Дизелдорфската ликовна академија кај Лео Спатз и Макс Кларенбах. За време на Првата Светска Војна служи како официјален воен сликар во Германската армија во Македонија во периодот 1915-1918. По враќањето во Дизелдорф, ги продолжува ликовните студии се до 1921ва , како магистерски студент. Во 1919та ја формира групата “Млада Рајна„. Во 1920тите се венчава со сликарката и колекционарката Лоре Кегел. Во текот на неговата кариера, бил во контант и соработувал со познати сликари, како на пример- Ернст Барлах, Ото Панкок, Герт Хајнрих Волхеим, Марк Шагал, Франц Марк, Оскар Кокошка, Аугуст Маке и други сликари кои оставиле траен белег на неговата кариера и уметнички стил.

Еден пример од неговиот Мaкедонски период е сиката насловена “Улица во Турска чаршија скопје, декорирана за празникот Свети Кирил, 1917„. Одреден број на бакрорези и графики со Мaкедонски мотиви можат да се најдат во книгата “Ричард Геснер – Рани графички дела 1913-1924“ и се во споственост на авторот на овој лексикон

Турски пазар Скопје 1919 - акварел
Турски пазар Скопје 1919 - акварел
Улица во Турска чаршија, украсена за празникот Свети Кирил, Скопје 1917, гваш
Улица во Турска чаршија, украсена за празникот Свети Кирил, Скопје 1917, гваш
Од Македонија 1919, бакрорез
Од Македонија 1919, бакрорез
Од Македонија, Ушкуб (Скопје), џамија 1917, бакрорез
Од Македонија, Ушкуб (Скопје), џамија 1917, бакрорез
Ушкуб Македонија 1917, гваж
Ушкуб Македонија 1917, гваж
Ушкуб Македонија 1917, масло на платно
Ушкуб Македонија 1917, масло на платно

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

1958 година - Историска година за македонската кинематографија.
Приказни

Аферата „Мис Стон“

1958 година – Историска година за македонската кинематографија. „Мис Стон“ – првиот македонски и југословенски филм во боја, снимен со, за тогашни услови, напредната оптичка

Повеќе »

Следете не