Анри Жервес (Шарл Мило) (1880 – 1959), Французин

Француски сликар, илустратор, патописец и поморски офицер, роден во 1880та во Весул, Франција, починал во 1959та во Буенос Аирес , Аргентина. Го користел псеудонимот Шарл Мило. Неговиот живот и дело е опишано во книгата “Жервес – Сликар и морнар„ од Жак Ширман. Го посетил Солун во 1916тата година како попатна станица кон Дарданелите и Блискиот исток. За време на својот престој во Солун, изработува серија на илустрации кои ја отсликуваат културната расновидност и разноликите армиски офицери по улиците на Солун. Делото долу е насловено како “Сцена од улица во Солун„  и е дел од уметничката колекција на Ликовниот мусеј во Сан Франциско.

Солун 1916
Солун 1916
Солун 1916
Солун 1916

Оставете порака

Споделете :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Наспроти судбината
Приказни

Наспроти судбината

„Кога животот ќе фрла лимони по вас, фрлете му ги лимоните назад“ е мисла која американскиот писател и предавач Дејл Карнеги ја напишал во својата

Повеќе »

Следете не