Роден на 26ти Јануари 1891 во Стара Загора, починал на 25ти Август 1979 во Софија. Син на сликарот Атанас Гиуџенов. Во 1915та дипломира на училиштетот на Индустриска Уметност во Софија, одсек сликарство , во класата на проф. Ѕено тодоров. Во исто време (1913-1915) бил стидент на Националната Школа на Уметност во Париз, во класата на проф Ф. Кормон. Ја започнува сликарската кариера како званичен воен сликар во Првата Светска Војна, следејќи ја Осмата Пешадиска Дивизија. Од 1920 до 1933та бил предавач на Ликовната Академија во Софија. После 1925тата се посветува претежно на историско сликарство. Редовно изложува во салонот на Друштвото на Јужно Бугарски Сликари, за кое бил и основач. Групно изложувал во Берлин, Прага, Виена, Њујорк. Гиуџенов е автор и на фрески и икони во црквите во Софија, Варна, Стара Загора, Пловдив. Помеѓу 1933 и 1945 работи како воен сликар во командата на Бугарската армија. Црта серија на историски фигури и сцени. Неговите слики се наоѓаат во Бугарската Национална Ликовна Галерија и во Националниот Воен Музеј.

Битка за мостот на реката ЦрнДрим, Струга 1915, масло на платно
Битка за мостот на реката ЦрнДрим, Струга 1915, масло на платно

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Следете не