Алексеј Валилиевич Ханзен (1876 – 1937), Русин

Роден во Одеса на 2ри Фебруари 1876, починал во Дубровник, Хрватска на 19ти Ноември 1937. Студирал сликарство на Ликовното Школо во Одеса, Кралската Ликовна Академија до 1903, во Париз и во Лајпциг. Работел во Одеса и Сент Петерсбург до 1904, а потоа воглавно во странство – во Германија помеѓу 1904-12, Одеса 1912-14, Крим 1914, Одеас 1917-19. Имигрира најпрво во Бугарија во 1920 а потоа во Кралството Југославија. Започнува со изложување од 1898. Изложува во Кралската Академија на Ликовни Уметности, Здружението на Сликари од Сент Петерсбург, Париз, Прага, Рио Де Жанеиро, Рим, Букурешт и Загреб,  Специјализија во пејсажи, акварели и воени сцени од Првата Светска Војна. Повеќе информации за сликарот можат да се најдат на www.hanzen.ru .

Алексеј Ханзен пропатувал низ Македонија во 1924тата година. Во овој период често го посетува Кралството Југославија. Направил најмалку едно дело: “Железница низ Шар Планина, Скопје„ продадено од аукциската куќа  Bonhams од Лондон на 26ти Ноември 2007 (обј. бр. 46)

Шар Планина, Скопје 1924
Шар Планина, Скопје 1924

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Ликовната галерија во Империјаниот воен музеј во Лондон, 2018
Приказни

Браќа со оружје

          Империјалниот воен mузеј, Лондон, 2018 година. Се спрема големата изложба со наслов „Да не заборавиме“ (Lest we forget) по повод 

Повеќе »

Следете не