Роден на 23-11-1905 во Црквеница, починал 07-03-1961 во Белград. Студирал во 1927 на Белградската Ликовна Академија, ученик на Љ.Ивановиќ и М.Миловановиќ. Имал студентски патувања до Париз во 1928 каде што изложува заедно со други Југословенски сликари. Член на “Облик„ и “Независни„. Неговиот стил варира од Српски импресионизам до реалистички пристап.

Хутер ја посетува Македонија во 1940тите години. Едно Македонско дело е сликата “Охрид„ продадено од аукциската куќа Mad’l Art од Белград на 29-09-2009 за 900 евра.

Охрид, масло на платно
Охрид, масло на платно

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

1958 година - Историска година за македонската кинематографија.
Приказни

Аферата „Мис Стон“

1958 година – Историска година за македонската кинематографија. „Мис Стон“ – првиот македонски и југословенски филм во боја, снимен со, за тогашни услови, напредната оптичка

Повеќе »

Следете не