Роден и починат во Белград. Ивановиќ е значаен Српски сликар од таканаречената “Прва Генерација на Српски Импресионисти„. На совед од сликарот Ѓорѓе Крстиќ, започнува да учи сликање во Спрското Школо за Цртање и Сликање (под водство на Ристо и Бета Викановиќ) а потоа како државен стипендист студира на Минхенската Ликовна Академија помеѓу 1905-1909) кај професорите Лудвиг Левц и Александер фон Вагнер. Во исто време зема приватни часови кај проф. Алберт Ажбе. Оди на студиски патувања во Париз помеѓу 1920-30. Одржува изложба во Париз во 1921вата, каде што прикажува 7 дела од Јужна Србија и Македонија.

Ивановиќ бил професор на Балградската Ликовна академија. Во подоцнежните години целосно се посветува на цртање и графика. Неговата кариера значително е погодена од неговата болест од 1923та година, каде што поминува операција на десната рака. Од тогаш , му се менува стилот на цртање, воглавно ослонувајќи се на движење со рамото отколу со раката.

Значениеот на Љубомир Ивановиќ за Македонската ликовна уметност не е само неговата уметност, туку и неговата образовна работа. Имено, тој бил професор на некои од најзначајните Македонски сликари, како на пример Љ.Белогаски и Л. Личеноски.

Голем број од Македонските цртежи на Љ.Ивановиќ се публицирани во книгата “Цртежи од Југословенските предели и места„ издадена во 1937, која што содржи цртежи од Скопје, Струга, Охрид и други Македонски места.

Пред фурна во Струга 1937, цртеж
Пред фурна во Струга 1937, цртеж
Охрид 1937, цртеж
Охрид 1937, цртеж

Оставете порака

Споделете :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Ликовната галерија во Империјаниот воен музеј во Лондон, 2018
Приказни

Браќа со оружје

          Империјалниот воен mузеј, Лондон, 2018 година. Се спрема големата изложба со наслов „Да не заборавиме“ (Lest we forget) по повод

Повеќе »

Следете не