Роден  на 06.05.1885 во Нови Сад, починал во 1942 во полициска акција. Студент на Риста Вукановиќ во Белград и подоцна студент на Ликовното школо во Будимпешта и Ликовната Академија во Минхен помеѓу 1908-12. Бил учител по сликарство во Призрен и Скопје до 1932ра година. Бил официјален воен сликар на Српската Армија за време на војните помеѓу 1912-1918 година.. Еден е од основачите на Друштвото на Сликарските Пријатели и Лсликарската Школа во Нови Сад. За време на неговиот престој во Скопје, насликал голем број пејсажи  и градски сцени од Скопје. Дел од нив биле прикажани на изложбата во Нови Сад во 1932ра година, на пример делата “Улица Тутунџик„, “Улица Нови Сад„, “Беровска Улица„, итн.

 

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Where-is-the-grave-of-Gerard-Chowne
Приказни

Каде е гробот на Џерард Чаун?

За некои сликари, Македонија била нивната крајна дестинација. Џерард Хенри Тилсон Чаун (1875 Индија – 1917 Македонија) е британски сликар што се школувал на школата

Повеќе »

Следете не