Густав Миклош (1888-1967), Французин / Унгарец

Роден во Будимпешта во 1888, починал во Ојонакс 1967. Студиран на школото за декоративни уметности во Будимпешта. Во 1909 Миклош се сели во Париз. Добива Француско државјанство и се запознава со реномираниот Француско-Унгарски скулптор  Јозеф Чаки. Во Париз редовно ги посетува Париските изложби на кубистите. Дизајнирал накит од емајл сребро и станал познат Арт-Деко дизајнер. Неговите дела се ппоминентно прикажани на Светската изложба посветена на Уметностите и Технологиите во Париз во 1937. Од 1940 па до крајот на својот живот, Миклош се бави со сликарство , вајарство, дизајн на ентериери, и предавање.

Густав Миклош е дел од Француската армија во 1914та на почетокот оф Првата Светска Војна, служел во Ориенталниот Батаљон, стациониран во Солун. Тука ја открива Византиската уметност, откритие кое оставило главно влијание вп неговиот естетски развој.

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Учителот од Охрид
Приказни

Учителот од Охрид

Проектот „Лексикон“ започна една декемвриска вечер во 2004 година. Семејството спиеше, а јас се забавував со моето омилено вечерно хоби – барање интересни слики на

Повеќе »

Следете не